Wiele osób uwielbia sushi za jego wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Praktycznie każdy kojarzy sushi jako surową rybę z ryżem i sosem wasabi. Jednak oprócz takich składników sushi posiada ich o wiele więcej. Jakie rodzaje sushi znajdują się w białostockich restauracjach? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej.
Rodzaje sushi w białostockich restauracjach
Sushi to rodzaj dania o charakterystycznym smaku. A składa się na niego wiele dodatków, przez co można wyróżnić wiele rodzajów sushi. Jakie są restauracje z sushi w Białymstoku i jakie rodzaje preferują?
Doho Sushi – ul. Kijowska 7 lok. U4
Ta restauracja w Białymstoku oferuje swoim klientom wiele rodzai sushi. Można tutaj odkryć same intrygujące smaki pochodzące z Japonii. Wśród rodzai sushi można znaleźć nigri, nigri fusion, hosomaki, sashimi, sashimi roll, uramaki california/gold california/hot california, gunkan maki, futomaki/futomaki hot/futomaki special, a także wiele innych, które również zachwycą swoim smakiem niejedną osobę.
Tokyo Sushi – ul. Waszyngtona 26 lok. 1
Natomiast ta restauracja sushi wyróżnia się niebagatelnym smakiem swoich dań. Można tutaj posmakować wysokiej jakości japońskich potraw, w skład których wchodzi wiele rodzai sushi. Dla wszystkich klientów w ofercie znajdują się lunch boxy, futomaki, uramaki, nigri, hosomaki, temaki czy tez gunkany. Każda osoba, nawet ta najbardziej niezdecydowana znajdzie tu coś dla siebie.
Rodzaje sushi – opis
- Futomaki – jest to jeden z rodzai sushi, który zawiera od 3 do 9 składników w środku. Są to grube rolki owinięte wodorostami nori.
- Uramaki, czyli california rolls – są to rolki z ryżem na zewnątrz, które zawierają od 1 do 2 składników w środku.
- Nigri – ten rodzaj sushi składa się z porcji ryżu, który pokryty jest surową bądź opaloną rybką lub owocem morza.
- Hosomaki – cienkie rolki z ryżem z jednym składnikiem w środku.
- Temaki – natomiast ten rodzaj sushi wyróżnia się kształtem rożka, w którym znajdują się różne składniki.
- Gunkan – jest to jeden z wyjątkowych rodzai sushi, ponieważ jego skład wypełniony jest ikrą łososia lub sałatką z tuńczyka owinięty nori bądź warzywami.