Co to jest izolat białka?
Jeśli czytasz ten artykuł, z pewnością zaciekawiła cię definicja izolatu białka. Jest to proteina, która pochodzi z mleka i jego przetworów. Suplement ten można uzyskać z pomocą mikro – filtracji, która, dzięki niskiej temperaturze pozwala zachować odżywcze składniki w nim zawarte.
Izolat białka tylko w białku serwatkowym.
Izolat białka występuje jedynie w białku serwatkowym. Dzięki szybszej przyswajalności, białko to zostaje ścięte już w naszym żołądku, przez co dociera do jelita i tam zostaje wchłaniane. Efekty stosowania tego środka różnią się od zwykłego białka, ponieważ są znacznie bardziej i szybciej zauważalne.
Izolat białka a leucyna – w czym nam pomaga?
Suplement diety jakim jest izolat białka serwatkowego zawiera także leuceynę, która jest podstawowym elementem wzrostu naszych mięśni. Wspiera też naprawę uszkodzonych tkanek, dzięki czemu nasze mięśnie szybciej i łatwiej ulegają regeneracji. Spełnia także zadanie budulcowe przez co wzrost naszej masy mięśniowej, widoczna będzie gołym okiem.
Izolat białka sojowego?
Coraz częściej możemy spotkać również tak zwany izolat białka sojowego. Jak nazwa wskazuje, pochodzi on z rośliny. Niestety jest sporo mniej wartościowy niż białka serwatkowe. Jednym z zalet, jakich możemy się dopatrzeć stosując izolat białka roślinnego są takie, że możemy stracić zbędne kilogramy.
Czy warto stosować izolat białka serwatkowego?
Powinniśmy sami sobie odpowiedzieć na to pytanie. Jeśli więc chcemy zwiększyć masę mięśniową, wzmocnić kości oraz wyrzeźbić sylwetkę, warto stosować izolat białka. Pomoże on nam nabrać kształtów, ponieważ izolat białka charakteryzuje się dużym jego stężeniem. Dlatego warto również pamiętać, że jeśli mamy problemy z przyswajaniem laktozy, może nam zaszkodzić. U niektórych także może powodować problemy z jelitami. Jeśli nie mamy przeciwwskazań, należy podczas wzmożonego wysiłku fizycznego stosować to białko i pozwolić naszym mięśniom naprawdę rosnąć !
W tym miejscu należy podkreślić, że izolat wyróżnia się dużym stężeniem białka w jednej dawce produktu. Dzięki temu składnik ten jest przyjmowany przez nas w sporych ilościach. Co równie ważne, izolat białkowy jest często bez laktozy, której wiele osób nie toleruje. Nie posiada on również wielu innych szkodliwych substancji mogących obniżać skuteczność suplementacji bądź wywołujących reakcje alergiczne.